# Who does more work ? What is the power of each person?

**Question:**Who does more work ? What is the power of each person?

**Answer:**Assuming the 10 m distance is the vertical displacement, the work done by both people is the same. Work = force × distance W = (250 N) (10 m) W = 2500 J The power of the first person is: Power = work / time P = 2500 J / 120 s P = 20.83 W The power of the second person is: P = 2500 J / 60 s P = 41.67 W

## Work Calculation:

**Work** is calculated by multiplying the force applied by the distance over which the force is exerted. In this scenario, both persons exert a force of 250 newtons and move the bag of cement a distance of 10 meters.

Person holding the bag: Work = 250 N × 10 m = 2500 J

Person carrying the bag on a wheelbarrow: Work = 250 N × 10 m = 2500 J

## Power Calculation:

**Power** is the rate at which work is done or energy is transferred. It is calculated by dividing the work done by the time taken to do the work. In this case, the time taken by the first person is 2 minutes (120 seconds) and the second person is 1 minute (60 seconds).

First person's power = 2500 J / 120 s = 20.83 W

Second person's power = 2500 J / 60 s = 41.67 W

Therefore, both persons do the same amount of work but the second person has a higher power output due to completing the task in half the time.